Pokud kanibalismus hadů vede k vzniku draků? Je pak lidský cestou k nadčlověku?
Potřebuji nové tělo. A novou duši.
Protože mne blog.cz donutil k činu, tak teď probíhá velké rozmýšlení se, jestli se tady nakonec zveřejní povídky z archivního blogu. A tedy se původní oprašování rychlostí blížící se k nule buď zrychlí a nebo úplně zastaví.

Jste tu poprvé a máte problémy se orientovat? Snad pomůžu zde.


Děkuji za vyjádřenou podporu komentujicím. ;)



-

neděle 18. srpna 2013

Seiriel mne nutí péct

... aneb Extra čokoládový banánový řez a Krakenový koláč





EXTRA ČOKOLÁDOVÝ BANÁNOVÝ ŘEZ

Těsto:
4 vejce
25 g kakao
250 g čokoláda na vaření
325 g cukr krupice
125 g máslo
125 g hladká mouka
1/2 prášek do pečiva

Dáme nakrájené máslo s čokoládou a kakaem rozpouštět do vodní lázně, mezitím si vymixujeme vajíčka s cukrem. Jakmile máme vajíčka hotová a máslo s čokoládou roztopené, nalijeme máslo s čokoládou k vajíčkům s cukrem a ještě chvíli mixujeme. V jiné nádobě si promícháme mouku s práškem do pečiva a začneme ji postupně vmíchávat do již hotové směsi.
Jakmile máme hotovo, vlijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem (doporučovala bych menší plech, aby těsta byl dostatek) a rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme přibližně půl hodiny.
Pozn. Tahle hodně čokoládová těsta, jak jsou tmavá a mají specifickou strukturu se zdají dlouho nedopečená a nejde u nich podle povrchu příliš poznat, zda se náhodou už nepálí. Nejlépe je do nich píchnout a zkusit ho, na vrchu bude křupavější, uvnitř hodně hutné a zdající se ještě mokré (nevysušené třeba jak piškotové).

Pudinková vrstva:
300 ml mléka
1 sáček pudinku (vanilkový nejlépe, může být banánový, nebo my jsme měli karamelový)
1 vanilkový cukr (plus cukr na doslazení podle chuti)
70 g másla
banány

Uvaříme pudink (s vanilkovým cukrem, popř. můžeme ještě dosladit normálním cukrem) s méně mlékem, než je v návodu (Dělala jsem to podle návodu na obalu, ne podle receptu, z kterého to mám, a pudinková vrstva se mi roztékala, tudíž příště budu určitě dávat méně mléka). A jakmile už je hustý, necháme v něm rozpustit máslo.
Na ještě nevychladlý čokoládový korpus (viz. výše) dáme nejprve banány - záleží na vás, jestli nakrájené na kolečka nebo rozřezané na půlky - a zalijeme je pudinkem, který rozetřeme až k odkrajům.
Necháme vychladnout a pudink úplně ztuhnout.

Tvarohová vrstva:
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr (plus cukr na doslazení podle chuti)
1 kelímek smetany ke šlehání

Utřeme tvaroh s cukrem v jedné míse, v druhé vyšleháme do pevné pěny smetanu ke šlehání, jakmile to budeme mít, opatrně ušlehanou smetanu vmícháme do tvarohu. Naneseme na pudinkovou vrstvu a opatrně rozetřeme.

Navíc:
Kakao nebo kousek čokolády

Posypeme kakaem nebo nastrouhanou čokoládou podle chuti (a toho, co máme zrovna po ruce). Dáme vychladit.



Komentář:
Pudinková vrstva a tvarohová ujížděly a ta pudinková se roztékala, mělo to podle mne dva důvody, které jsem v receptu opravila - první byl příliš řídký pudink, druhým bylo, že jsme kolečky banánu prokládaly nejen čokoládový korpus a pudinkovou vrstvu, ale i pudinkovou vrstvu s tvarohovou, tak to ujíždělo na mazlavosti banánů.
Nicméně všechny tyhle vysoce čokoládová těsta v kombinaci s tvarohem jsou skvělé, možná se to trochu rozpadalo a bylo obtížnější to krát, ale chuť to mělo - když se přičetl banán - fenomenální.


KRAKENOVÝ KOLÁČ

Těsto:
Už mnohokrát zmíněné těsto z tohoto článku: Rebarborový mřížkový koláč s tvarohem
I když v létě je docela problém s ním, že jak je teplo, tak i po vychlazení v ledničce je těsto dosti měkké a nedá se moc válet a přenášet na plech. Ovšem! Není potřeba moc válet a přenášet, stačí trochu vyválet, přenést a dotvarovat ho prsty. Je to pak takové domácnější ;)

Nicméně tedy vysypeme (potřeme máslem a vysypeme moukou) malý plech a přeneseme na něj těsto do "korýtka", část si necháme na ozdobu.

Náplň: 
Špendlíky/Mirabelky, co se nám chtělo nasbírat (nebo jiné ovoce) - byly jsme se Sei na lovu ve vojenském újezdu
1 pudink
500 ml mléko
Cukr podle chuti
250 g tvarohu
1 vajíčko

Utřeme tvaroh s cukrem a vmícháme do něj celé vajíčko. Nalijeme ho do "korýtka" z těsta a rozetřeme.
Mezitím si připravíme pudink podle návodu, a když ho máme dáme do něj oloupané a vypeckované ovoce, nalijeme ho do těstového "korýtka" na tvaroh a rozetřeme.

Naplněné "korýtko" ozdobíme zbytkem těsta a pokusíme se vytvořit krakena (vypadá to spíše jako děsivé sluníčko, ale to je z nervozity, že jsem pekla v cizí kuchyni). Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů.
Pečeme dokud kraken není dozlatova.
Necháme vychladit.




Komentář:
Koláč díky kradeným špendlíkům je trochu nakyslý, ale vůbec ne špatný. Sice já preferuji čokoládové těsta, ale Seiriel si tohle máslové křehké těsto zamilovala (a dokonce se brzy odhodlá si z něj něco také upéct, protože popravdě není vůbec složité).



3 komentáře:

  1. Hehe... už jsem ho taky udělala, s ostružinami, a je dobrý... i když na ten tvůj nemá... :/
    Ale... huh... cítím se divně, jak tu o mně dycky píšeš, jako bych sem ani nechodila... xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaktože na ten můj nemá?
      No, tak já o tobě nebudu psát, pokud ti to vadí... možná. Spíše je vtipné, jak o tobě píšu víc, než ty sama na svém blogu. xD

      Vymazat
    2. Nevím... Ten tvůj je asi nejlepší, že jsi nejlepší pekař z nás všech... :)
      Nevadí mi to, jen seč pak někdy cítím zvláštně... a pravda, že píšeš víc, jak já o mně... xDDD

      Vymazat