Pečené jen tak pro radost. A že jsem si nic neupekla ani na Halloween, ani na Vánoce.
Bílý vysoce kokosový korpus
4 bílky
150 g kokosu
150 g cukru
60-80 g mouky
1 lžíce prášku do pečiva
Z bílků a cukru vyšleháme sníh, asi tak tuhý, jako kdybychom chtěli dělat pusinky. Ono vlastně - kdyby tam nebyla mouka a prášek, byly by to kokosové pusinky. (A kdyby se nám alespoň jednou podařily, byly by to i macarons T.T ) Poté do vyšlehaného sněhu zabalíme (rozuměj - jemně vmícháme, abychom nenarušili nadýchanost sněhu) mouku smíchanou s práškem a nakonec stejně opatrně zabalíme i kokos.
Co se týká množství mouky - dala jsem víc, a pak jsem si připadala jako natěrač, místo nalévač. xD Ale korpus nebyl špatný ani tak. Plech bych volila menší.
Peče se na asi 180° (já vlastně pořád nevím, co znamená ta čárka na naší troubě xD). Za 15 minut by měl být upečený.
Černý vysoce čokoládový korpus
100 g másla
4 žloutky
150 g čokolády na vaření
1 lžíce instantní kávy
1 lžíce kypřícího prášku
1 lžíce cukru
100 g podmáslí
2 lžíce kakaa
100 g hladká mouka
Vlastně je to stále skoro ten samý recept na černý-čokoládový korpus.
Máslo, čokoládu, kakao a kávu vaříme v lázni, dokud se nerozpustí.
Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem a podmáslím. Smícháme s čokoládovo-máslovou hmotou a nakonec ještě chvíli šleháme s moukou a kypřícím práškem. Až nám vznikne hladké těsto.
Pečeme na 180°, asi 20 minut (dejte si pozor, vysoce-čokoládové korpusy matou nejprve nedopečeností, a pak maskují spálenost xD)
Vysoce čokoládová pěna
150 g bílé čokolády
250 g smetany na šlehání
250 g mascarpone
(smetana fix)
(250 g tvarohu)
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu ve smetaně a necháme vychladnout. Už minule jsem měla problém s tím, že se mi ani vychladlá čoko-smetana nedařila vyšlehat, takže znovu jsem tam dala smetana fix... pak se již dařilo.
Zašleháme tam mascarpone. A protože se mi zdálo, že toho celkově bude málo, dala jsem do toho ještě obyčejný tvaroh - chuťově se mi nezdá, že by se jakkoliv prozradil nebo utlumil chuť a smetany mascarpone.
Výroba
Na bílý korpus naneseme téměř všechnu pěnu, přiklopíme černým korpusem a na okraje i na vršek natřeme zbytek pěny. Zdobila jsem dále na bocích kokosem a navrchu strouhanou čokoládou (mléčnou).
Komentář
Proč o něm tvrdím, že je 2v1? Bílý korpus společně s pěnou chutná jako Rafaelo. Černý s pěnou obvyklým způsobem jako černý s pěnou ;). Nicméně dohromady a s nastrouhanou čokoládou nahoře je také velmi dobrý. Takový jemný a snový...
Jen asi na někoho příliš čokoládový, příliš sladký...
Snad bych příště ubrala cukru v bílém korpusu a nahradila bílý za hnědý cukr - třeba by to pomohlo, abych pak několik dní nechodila celá rozbolavělá a nebylo mi špatně. Protože černý korpus z čokolády na vaření, holandského kakaa a kávy sladký téměř vůbec není, dokonce má takovou příjemně nahořklou chuť (možná i trochu nakyslou podmáslím - přesně tak mi chutná). A náplň je z bílé čokolády a smetany a mascarpone - od ní se jemná nasládlá chuť čeká.
Huuuuh, tak dobře to zní~
OdpovědětVymazatChtěla bych teď úplně něco podobného čokoládového a nadýchaného jíst...
Ještě, že už jdu spát a budu se trápit jen chvíli... pokud si na to po probuzení znova nevzpomenu... :)
Musíš si k troubě a odměrce ještě koupit mixér.
VymazatJoo... ale mně to stejně nejde tak dobré jako tobě...
Vymazat