Dostala jsem se do svízelné (nedostatkem) a vtipné (že nakonec z toho vznikl dezert) situace najednou: lednice a spíž o víkendu před výplatou - tři poslední vejce, dva tvarohy, (nějaké odpornosti, co nikdo nejí: kapary, olivy a ančovičky), žádné pečivo a po týdnu těstovin se zeleninou, brambor se zeleninou, rýže se zeleninou averze proti mražené zelenině připravené na jakýkoliv způsob. Nu, nezbývalo nic jiného, než si udělat "tiramisu". ;)
Pozn. Tento týden bych měla péct cukroví pro babinu na narozeniny, tak tu možná nějaká ukázka přibude. A taky dorayaki jsem nedávno dělala, ale ty chci zkusit ještě jednou, než o nich něco napíšu.
Piškot (ze tří vajec)
Suroviny v poměru 1 vejce : 40 g hladké mouky : 40 g krupicového cukru
Piškot umí udělat každý, ne?
Rozdělíme si bílek od žloutku, každé putuje do jiné misky. Do bílku přidáme špetku soli a ušleháme hustý sníh. Žloutek vyšleháme s cukrem do pěny, jakmile máme, začneme do něj vmíchávat nastřídačku - už ručně a ne šlehačem - lžíci (lžíce má kolem 40 g) mouky a část sněhu z bílků, snažíme se přitom, aby nám příliš nespadl.
Jakmile umícháme těsto, nalijeme ho do připraveného plechu vyloženého pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Pozor, je hotový opravdu brzy.
500 g tvarohu
2 vanilkové cukry
rumová trest
asi 200 ml silné kávy
kakao
Smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a přidáme tam rumové tresti (s tou jako vždy opatrně).
Poté si nařežeme piškot na tenké plátky (všichni víme, že ve většině receptů se tiramisu dělá z těch dlouhých cukrářských piškotů, ale... zbytečnost... já si raději vyrobím svůj vlastní) a vyskládáme jimi - necháváme nějaké mezírky mezi jednotlivými plátky - dno nádoby, každý plátek dostatečně polijeme kávou. Poté zatřeme první vrstvu piškotových plátků připraveným tvarohem. Položíme další vrstvu (doporučovala bych do kříže)... a celé opakujeme dokud máme suroviny, přičemž se snažíme, aby poslední vrstva byla tvarohová.
Nakonec "tiramisu" zasypeme tmavým kakaem. A necháme odležet (nejlépe přes noc) v lednici.
Komentář:
Popravdě už jsem ochutnala hodně druhů různých tiramisu ( a ani to není mé nejoblíbenější sladké) - nebo lépe tiramisu z různých zdrojů... Nebudu říkat, že tohle je to nejlepší a nikdo jiný nedělá chutnější než já ;), ale s ohledem na nenáročnost - jak surovinovou, tak pracovní - je to opravdu dobrý/výhodný dezert.
Přeji dobrou chuť ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat