Pokud kanibalismus hadů vede k vzniku draků? Je pak lidský cestou k nadčlověku?
Potřebuji nové tělo. A novou duši.
Protože mne blog.cz donutil k činu, tak teď probíhá velké rozmýšlení se, jestli se tady nakonec zveřejní povídky z archivního blogu. A tedy se původní oprašování rychlostí blížící se k nule buď zrychlí a nebo úplně zastaví.

Jste tu poprvé a máte problémy se orientovat? Snad pomůžu zde.


Děkuji za vyjádřenou podporu komentujicím. ;)



-

sobota 24. srpna 2013

A pak my, podzemní lidé, zapějeme z útrob země tragický hymnus...

... aneb Ta chvíle, kdy si odpočinu, je ohraničená šesti dřevěnými stěnami a zeminou.

Daeova krev
"A pak my, podzemní lidé, zapějeme z útrob země tragický hymnus..."
(F.M.Dostojevskij - Bratři Karamazovi) 

Už někdy na začátku psaní Daeovy krve jsem se rozhodla, že každou kapitolu budu pojmenovávat citátem. Právě píšu 12. kapitolu, jsem na 190 normostránkách a popravdě tam mám zatím jen tři jména kapitol.
"Jestliže had nepozře jiného hada, nestane se drakem." a "Přítele si drž blízko, nepřítele ještě blíž.", samozřejmě k tomu tento citát výše. Úplně náramně se mi hodí k ději.


Asi je pravda, že velice volně mně inspirovaly Dostojevského Zápisky z podzemí k ději posledních několika kapitol, jen oním dvojslovím "podzemní lidé" - jsem takový podzemní člověk - se přidaly k dávnému nápadu (celkově Dae je sběrnicích nápadů, co jsem je chtěla zapracovat do celých povídek, a to občas tyhle nápady se projeví jen z rychlíku, ve zmínce v přímé řeči, možná jimi trochu plýtvám)... A tento citát z Bratrů Karamazových se mi odhalil opravdu v tu správnou chvíli.
I když si příliš nejsem jistá, zda kapitoly budu nazývat citáty... protože nevím moc, jak je to s citováním. Přece jen je zvláštní citovat autory z našeho světa ve fantasy. Kdyby to býval magický realismus, šlo by to lépe (dokonce by to bylo chtěné).

Magický realismus
Začala jsem se dívat na Mistra a Markétku - seriál ruské televize, co běžel i na ČT2 - a úplně jsem zatoužila si napsat něco magicko-realistického... podle mne je to skvělý styl a lituji, že Daeova krev v něm není. A přemýšlím, jak by mohla být. xD
Mistra a Markétku od Bulgakova jsem četla, ale už si to příliš nepamatuji - úplně se divím, co si pamatuji za detaily a že většina toho důležitého mi nějak v paměti neutkvěla -, ale ani ten seriál není tolik špatný (i když herci jsou tam nějako obstarožní xD, má představivost žije ve světě charismatických nejvíce čtyřicátníků a koketních chlapců, proto nemám ráda většinu zpracování ruské literatury, ale zfilmované Ningen Shikaku bylo dobré, Yozo se povedl). Jsem ráda, že si díky němu rozpomínám na knihu.

Saraiya Goyou 

Dodívala jsem se konečně na tohle anime a líbí se mi. Sice jsem zprvu byla docela zklamaná kresbou, ale nakonec jsem si v ní postavy zamilovala, hudba se mi líbila od začátku a příběh mi kazilo jen to, že z nějakého důvodu jsem vždy kus po kuse nerozuměla anglickým titulkům (nějak používali asi divná slova :/).
Ovšem i tak to bylo dobré. A určitě, až se dopřeloží do češtiny, se na něj znovu podívám. 

 



Pečení je radost
Upekla jsem si jednoduché sušenky, které jsou hned hotové (8 minut) a chutnají opravdu dobře. Nějak nemám náladu si péct dort, možná až více na konci měsíce (to je to, že věci, co dělám pro sebe, pro mne nejsou motivací).

A naše pizza, co jsme měli se Sei zadarmo. xD


A narozeninová snídaně. (Moučník pekla Sei podle mého recept, pak jsou tam moje sušenky, tříbarevná milka a dva bonbóny.)



Zbavit se stresu? Jak?
Jsem unavená, špatně spím - to už tu bylo, že?
Tento týden... huh. Podařilo se mi jít spát někdy před druhou ráno, byla jsem probuzená před osmou. Podařilo se mi jít spát brzo, ale celou noc mne otravoval hmyz nebo jsem měla žízeň a neprospala jsem se, znovu stávala před osmou. Ale nejsem jen unavená z toho, že málo spím.
A třeba teď zrovna - část článku píšu ve čtvrtek, dopíšu ho v pátek (tak ne, v sobotu) - jsem sice unavená, ale bojím se jít spát, protože už vidím, že sotva zamhouřím oči, tak se nám do prvního patra začne dobývat ožralý otec... Huh.

Ono totiž - psychiatři jsou svině. Nebo aspoň ta mého otce je. Člověk by čekal, že ji bude zajímat, jak se chová, když teda ho léčí a cpe do něj antidepresiva a léky proti úzkosti, ale nechtěla se vůbec s mamkou bavit, když ta tam s otcem šla, aby s ní probrala, co všechno vyvádí.
A tak dostal dneska (ve čtvrtek) doplatek k důchodu - skutečně lituji každého, kdo dře bídu s nouzí, i když pracuje, když tenhle - bez prominutí - čurák má předčasný důchod plus ještě doplatky k němu. A všechno to propije a prokouří, živit ho prý máme my. Nu, tak je zase dosti agresivní.
A je to únavné s tím vším, omezující...

Protože jak teď jsme bez auta, tak nám nejprve onemocněl Josif, zase měl problémy s močením. Chtěli jsme to nechat až na čtvrtek na ráno, kdy bylo jasné, že pojedeme do města (kvůli rozmluvě s psychiatričkou, která mluvit nechtěla), ale zhoršilo se to, tak jsme museli si vzít taxi k veterináři... zpátky jsme jeli o skoro dvě hodiny později autobusem.
Ve čtvrtek ráno o půl osmé do města autobusem, zvěrolékař měl až od půl deváté a autobus domů jel po desáté, naštěstí kocourovi se to zlepšilo... ale ve čtyři jsme museli znovu k zvěrolékaři, protože Arkebuza byla malátná a měla teplotu, má nějaký zánět (naštěstí to nám sedly autobusy dobře a byli jsme doma před pátou).
Jsem utahaná - Josif má přes pět kilo a nosit ho k autobusu a od autobusu k lékaři je dosti... no natahám se. A navíc vůbec nic přes den nestíhám.
V pátek jsme teda vyřešili kočky, i když jim máme dávat ještě prášky a pasty, a dokonce i nové auto budeme mít na konci příštího týdne, ale... huh, večer mne chytla migréna a chudák Sei tu byla. :/

A k tomu ten otec.
Skutečně by mne zajímalo, kdy budu mít čas se zbavit stresu. Bolí mne hlava a záda, z toho jak špatně spím a těším se na rakev, až budu mít konečně klid. Protože můj otec nás všechny přežije, takový jako on žijí do stovky.

Ředitelka z prvního stupně
Jak jsem šla z autobusu s Arkebuzou, tak mne potkala ředitelka ještě z prvního stupně ze školy u nás na vesnici a ptala se, co studuju a tak - nebudu rozvádět, jak nemám ráda tuhle otázku kvůli tomu všemu, co bylo a není -... docela se podivila, že prý si vždycky myslela, že skončím jako umělec, že budu malířka nebo něco podobného a že ve škole stále má mé kresby. Bylo to zvláštní, protože zněla upřímně.
A já jsem možná ještě na prvním stupni trochu více malovala, ale bylo to čím dál méně. A teď mne to rozčiluje, raději modeluju, i když... kdo ví, jak mi tohle jde.

Hotoví křiví Meto (Mejibray) a Kamijo.


A Sasuke pro Sei, kterého jsem jí už před několika měsíci dávala (nevím, zda tu byl).



Narozeniny
Tak ano, dnes mám konečně ty narozeniny, o kterých tu mluvím už chvíli. Vždycky na minulém blogu jsem přála sobě a blogu (ten jsem založila 30.8. a měl by sedm nebo osm let), no, teď nebudu přát ani sobě, ale dám si tu písničku od Velvet Eden (tuhle verzi Unhappy Birthday - v informacích je text).



10 komentářů:

  1. Předně: Všechno nejlepší!! Přeji Ti méně stresu, starostí a trápení, spoustu radosti, štěstí a fanoušků a taky zářnou budoucnost ;) Všechno se určitě zlepší, uvidíš :D
    Dál to anime... Momentálně mi dochází anime, které současně sleduji takže se možná podívám, ale nesázím na to. Tyhle historické anime většinou mi moc nesedí... Víc mě zajímá to anime, co máš v Aktuálně - Makai Ouji.
    Tím článkem o ředitelce jsi mi připomněla jeden můj vlastní zážitek, kdy mi učitelka, kterou jsme měli na výtvarku na prvním stupni řekla, že moje hasičské auto (které jsme kreslili) vypadá jako lokomotiva z 18. století XD Dětské sny zničené...
    Kroketa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh, děkuji :)

      Já mám ráda samuraje, tak mám ráda historické anime. A Makai Ouji, heh, to je také historické, ale z anglické chlapecké školy... no, a je to dosti, více než náznakové... popravdě naprosto marné - ale zábavné to je. ;) (A je to jedna z věcí, kterou nás se Sei Japonci vykradli, protože už nejméně od nového roku píšeme taky démonskou věc. xD)

      Já bych chtěla umět nakreslit lokomotivu z 18. století!!! xD

      Vymazat
    2. Jo no... samurajové nejsou špatní... celý ten koncept je takový romantický, ale některé věci mi trošku vadí, jsem mcc vztahovačný...
      Už jsem viděl 3 epizody a musím říct, že je to opravdu zábavné a fanservice tam je tolik, že to musím doslova každých 5 minut rozdýchávat XDD Ne, že bych si stěžoval, že... Ale vážně, nevím jestli to je mnou, ale poslední dobou mám pocit, že skoro v každém anime, které vidím, je víc "náznaků" než děje. XD Fujoshi ovládly svět!! :D
      Kroketa

      Vymazat
    3. Jak se projevuje tvá "vztahovačnost" u samurajů? Jakože... co ti vadí?

      No, taky mám ten pocit, pokud se někdo dívá na Free! a na Makai Ouji, nepotřebuje ani žádné yaoi k tomu... a když se přidá ještě úžasný coplayer Erena a cosplayer/ka Misasy (a že Armin vypadá jako náš Kouri xDDD), tak je i Shinkegi no kyojin jasné... já myslím, že tahle sezóna je orientovaná zcela zřetelně jistým směrem... xD

      Vymazat
    4. No těžko se to vysvětluje... Když se řekne samuraj, představím si někoho velmi maskulinního, silného, hrdého, s jasným úsudkem, zkrátka se všemi těmi vlastnostmi, které by "správný muž" měl mít. Ale mě bylo vždycky špatně, když mi někdo říkal, jak by takový člověk měl vypadat, jak by se měl chovat, jaký by měl být, protože jsem to tak nikdy necítil. Nejde o to, že bych z toho měl komplex, protože jsem něchtěl být jako oni, ale tak nějak jsem cítil, že je moje identita v ohrožení... Proto jsem si vypěstoval takový trochu odpor k stereotypně mužským charakterům a mám naopak rád charaktery, které jsou méně konformní, jako např.: velmi silné, ambiciózní ženy nebo naopak méně agresivní muži.
      Promiň za ten sáhodlouhý výkec, ale chtěl jsem to trochu popsat. Možná to ani nedává moc smysl...
      Free! je taky silné :D, ale Shinkegi no kyojin jsem neviděl i když vím o čem to je :D
      Kroketa

      Vymazat
    5. To je docela roztomilé. (Jen těžko se mi představuje velmi maskulinní Japonec, ale to je tím, že pod "velmi maskulinním" si představím Schwarzenegger a i když mám porno s velmi "vykulturněnými" Japonci, vypadají jako z dětských balónků a jsou takový směšňouncí, nikoliv "maskulinní". Charismatických Japonců znám dost, ale to je podle mne jiná sorta.) Popravdě já bych docela ráda potkala někoho silného, hrdého, s jasným úsudkem, citem pro umění a odvahou obětovat život pro to, v co věří, pro filosofii, které je oddán. Popravdě "správných můžu" po světě neběhá zrovna moc. XD Lidé jsou podlé svině a vesměs mají - nehledě na tělesnou schránku - povahu, které se říká "lichá mysl ženská"(ale tady zase narážíme na náš opačný pohled xD).
      Pravda, že samurajové se od ideálu samuraje dosti lišili, ale i tak samurajské prostředí je působivé. A právě Saraiya Goyou je hodně příjemné svým obdobím a charaktery postav - stereotypního "správného muže tam nenalezneš (alespoň ne v těch hlavních postavách). :)

      Vymazat
    6. Mluvil jsem spíš o povahově maskulinním člověku. Nakonec tělo často neodráží podobu duše...
      Možná jsem se nevyjádřil úplně správně... Nemám nic proti lidem s těmi vlastnostmi, které jsi zmínila (nicméně mi přijde trochu nespravedlivé nazývat je maskulinní, neboť člověk, který je má, vůbec mužem být nemusí), naopak mi rovněž přijdou zajímaví.
      "Lichá mysl ženská..." Možná i já jednu takovou mám :D Pravda je taková, že jsem ve svém životě vždycky vyznával jiné hodnoty než většina lidí (a asi i jiné hodnoty než ty), a pokud mi to dává lichou mysl, tak jsem na ni pyšný. :D
      Náš opačná pohled... Mám dojem, že jsi tady někde psala, že nemáš moc ráda ženy. V mém připadě je to opravdu naopak, já nemám moc rád muže. Líbí se mi jak vypadají, ale to je tak všechno, co se mi na nich líbí...
      Myslím, že se ale stejně alespoň na jeden díl podívám :)
      Kroketa

      Vymazat
  2. Všechno nejlepší, D.

    OdpovědětVymazat
  3. ...D je pečení!
    Saraiya Goyou je skvělé anime... i kresbou, i hudbou, i příběhem...
    A všeho otce je třeba hodně rychle utratit... někdo by ho měl hodit tak z letadla...

    OdpovědětVymazat